آموزش سئو 2021 – عملکرد موتورهای جستجو

آموزش سئو 2021 – عملکرد موتورهای جستجو و فاکتورهای سئو

در جلسه دوم آموزش سئو 2021 به بررسی عملکرد موتورهای جستجو و فاکتورهای سئو خواهیم پرداخت. شما در این جلسه یاد خواهید گرفت که موتورهای چگونه جستجو کار می‌کنند، ربات گوگل چگونه سایت را می‌بیند و مردم چطور از یک موتور جستجو همانند گوگل استفاده می‌کنند.این نکات کاملا ساده هستند ولی نکات فنی و البته مهم هستند. درواقع شما در این قسمت زبان موتور جستجو را می‌آموزید. با ما همراه باشید…


 

 

 

عملکرد موتورهای جستجو و فاکتورهای سئو 2021

الگوریتم‌های موتورهای جستجو در طول زمان پیچیده‌تر شده‌اند. چرا که دیگر مانند گذشته تعداد وبسایت کم وجود ندارد و برای هر کلمه هزاران سایت ممکن است وجود داشته باشد و این الگوریتم‌ها باید سعی کنند بهترین نتایج را در کسری از ثانیه به کاربران نشان دهند. به همین منظور موتورهای جستجو مخصوصا گوگل انواع الگوریتم دارد که یک متخصص و کارشناس سئو باید آگاهی خوبی از این الگوریتم ها داشته باشد و اتفاق‌هایی که در پشت نتایج رخ می‌دهد را بداند تا بتواند متناسب با استانداردهای آن‌ها بهترین نتیجه را در جستجوی کاربران بدست آورد.

اگر شما آموزش کامل سئو ما را تا انتها مطالعه کنید و در عمل بدانید که فاکتور میزان تعامل مثبت کاربر در تک تک مسیرهای موفقیت شما نقش بسیار مهمی را دارد، می‌توانید با گوگل و ربات های موتور جستجو دوست شوید.

 

عملکرد موتورهای جستجو

بطور کلی می توان گفت عملکرد موتورهای جستجو برای ایندکس (ثبت مطالب وب سایت در نتایج جستجو) شامل 3 مرحله زیر می باشد:

  1. خزش ربات گوگل
  2. بررسی و ثبت سایت در دیتابیس گوگل
  3. مشخص کردن جایگاه نمایش در نتایج گوگل

 

خزش ربات گوگل

اولین مرحله از عملکرد موتورهای جستجو خزش توسط رُبات‌ها می باشد که به این عمل خزیدن می‌گویند. ربات‌ها وارد سایت می‌شوند و کل سایت را اسکن می‌کنند، همانند یک دستگاه اسکن که یک برگه را به شکل دقیق اسکن می‌کند. آن‌ها عکس، محتوا، لینک‌ها، محتوا و … را بررسی می‌کنند. هر نوع داده‌ای را ربات ها اسکن می‌کنند.

خزنده گوگل

خزنده گوگل

فرض کنید عبارت “سورس باران” یک متن ساده است و اصولا به آن text می‌گویند. ولی “سورس باران” وقتی لینک دار می شود، دیگر یک عبارت ساده text نیست. بلکه به آن ابرمتن یا hypertext می‌گویند. درواقع فراتر از متن است و به یک صفحه دیگر اشاره می‌کند. حال وقتی خزنده‌های گوگل (ربات‌های گوگل) در حال دیدن این صفحه آموزش سئو هستند و به یک ابرمتن برخورد می‌کنند به واسطه آن ابرمتن، صفحه دیگر را هم می‌توانند خزش کنند.

این چرخه تا انتها ادامه دارد و خزنده‌ها همیشه در حال خزش هستند تا صفحات جدید را پیدا کنند و از طرفی صفحات که قبلا خزش کرده‌اند را پیدا و داده‌ های لازمه آن صفحات را به روزرسانی کنند. به همین خاطر هست که لینکدهی داخلی پر اهمیت میشود. (در جلسات بعدی راجب به لینکدهی داخلی توضیحات کاملی ارائه می کنیم)

بررسی و ثبت سایت در دیتابیس گوگل

خزش ربات گوگل

خزش ربات گوگل

دومین عملکرد موتورهای جستجو ثبت سایت در دیتابیس گوگل هست. بعد از آنکه وبسایت توسط ربات‌ها (خزنده‌ها) خزش شد، در دیتابیس گوگل ثبت می‌شود. ولی ثبت شدن به معنای آن نیست که در نتایج نمایش داده می‌شود. در اکثر موارد فاصله زمانی بین خزش و نمایش در نتایج بسیار کم است به همین منظور مرحله ثبت شدن کمتر دیده می‌شود.

گاهی به دلیل مشکلات فنی وبسایت و یا هاست، تازه بودن سایت و … صفحات شما در این مرحله می‌ماند. هر چند در فصل‌های آتی اشاره خواهیم کرد چطور ربات گوگل را شما خودتان بتوانید فراخوانی کنید و بگویید که آقای ربات گوگل این صفحات من را خزش کن. و سپس می‌توان مراحل خزش گوگل را آنالیز کرد و فهمید چرا فقط در مرحله ثبت شدن باقی مانده است.

به شکل طبیعی اگر سایت شما مشکل خاصی نداشته باشد بعد از آنکه خزنده‌های گوگل خزش را انجام دادند، سریع مرحله ثبت شدن اجرا و تمام می‌شود و سپس به مرحله index می‌رسد. در مرحله ایندکس index تمام محتواهایی که توسط خزنده ثبت شده دیگر توسط تمام افراد دنیا قابل دیدن است. درواقع در یک کتابخانه بسیار بزرگی به نام گوگل قابل دسترسی همگان می‌باشد و سایت شما در این کتابخانه وجود دارد.

البته شما می توانید از سریق سرچ کنسول گوگل سایتتون رو ثبت کنید که پس از چند دقیقه وب سایت شما در گوگل نمایش داده می شود.

مشخص کردن جایگاه نمایش در نتایج گوگل

خزش ربات گوگل

خزش ربات گوگل

نتایج، شبیه به ضریح در یک محل عبادت می‌ماند، همه دوست دارند به سمت ضریح بروند. حال فرض بگیریم همه وبسایت‌ها توسط گوگل ایندکس شده اند ولی چه سایتی و در چه مکانی نمایش داده می‌شود؟ این موضوع مهم است و باعث شده نیازمند متخصص سئو شویم و یا به سمت یادگیری سئو برویم.

نتایج یک موتور جستجو که به آن SERP گفته می‌شود برای همه نوع کسب وکار مهم است و زمانی نتایج نمایش داده می‌شود که کاربران چیزی را در گوگل جستجو کنند. در این لحظه موتور جستجو همانند گوگل به فهرست وبسایت‌هایی که ایندکس هستند نگاه می‌کند و براساس یک سری ویژگی‌ها و فاکتورها آن‌ها را رتبه بندی می‌کند و سپس از بین میلیاردها سایت چندین آن‌ها را به ترتیب لیست می‌کند.

بسیاری از شرکت‌های موتور جستجو نظیر گوگل، بینگ، یاهو و … برای رتبه بندی نتایج، الگوریتم های بسیار پیچیده و دقیقی دارند که کسی از نحوه محاسبات دقیق آن‌ها خبری ندارد. ولی اکثر فاکتورهای مهم آن‌ها شناخته شده هستند. البته این دقیق بودن به معنای بی‌عیب بودن نیست مخصوصا در زبان فارسی کمی ضعف دارند ولی مهم پیشرفت است و هر روز نتایج در گوگل بهتر می‌شود.

 

فاکتورهای شناخته شده سئو

هر چه بیشتر و بهتر فاکتورهای سئو و افزایش رتبه وبسایت‌ها را بدانید، وب سایت شما بازدید بیشتری می‌خورد. دقت داشته باشید که گفتیم بیشتر و بهتر، و صرفا بیشتر داشتن به معنای کسب رتبه بالاتر نیست. هر چند برخی فاکتورهای سئو هنوز به شکل دقیق مشخص نیست ولی برخی دیگر به خوبی مشخص هستند و تا الان به برخی‌ها به شکل غیرمستقیم در این مقاله اشاره شده، ولی در ادامه به مهم‌ترین فاکتورهای سئو شناخته شده را اشاره خواهیم کرد.

البته دقت داشته باشید که شما لازم نیست همه آن‌ها را بدانید، بهتر است به جای دانستن بیشتر فاکتورها، برای درک بهتر فاکتورهای سئو تلاش کنید و با عملکرد موتورهای جستجو بیشتر آشنا شوید.

آموزش سئو 2020 – عملکرد موتورهای جستجو و فاکتورهای سئو

آموزش سئو 2021 – عملکرد موتورهای جستجو و فاکتورهای سئو

وبسایت Backlinko فاکتورهای بسیاری را معرفی کرده ما سعی کردیم مهم‌ترین آن‌ها را در اینجا درج کنیم :

  • قدرت و مرتبط بودن بک لینک‌ها
  • رپورتاژ
  • محتوای با کیفیت و مرتبط داشتن (رعایت اصول تولید محتوا بسیار مهم است)
  • معیارهای تعامل همانند CTR (نرخ کلیک)
  • حجم وبسایت و سرعت لود آن
  • چگالی کلمات، استفاده درست از کلمات کلیدی در متاتک، هدینگ‌ها و آدرس‌ها بصورت کاملا اصولی
  • نحوه نوشتار و دستور زبان فارسی
  • ساختار وبسایت
  • بهینه سازی کردن وبسایت برای موبایل
  • میزان راحتی استفاده از وبسایت
  • لینک سازی داخلی
  • سرور مناسب
  • قدرت شبکه‌های اجتماعی
  • و ده ها فاکتور دیگر که در جلسات بعدی به آن اشاره می کنیم.

 

نحوه استفاده کاربران از موتورهای جستجو

نکته مهمی که باید در نظر بگیرید این است که در هر قدمی در جهت بهبود سئو، باید هم کاربران را در نظیر بگیرید و هم موتورهای جستجو را. صرفا بهینه سازی وبسایت برای موتورهای جستجو و پیاده سازی تکنیک های سئو بدون در نظر گرفتن تجربه کاربری فایده‌ای نخواهد داشت. نظر و رضایت کاربر مهم‌ترین فاکتور موجود در سئو است که طی این سال ها هیچ‌گاه عوض نشده است. مسیر کاربر بطور خلاصه شامل موارد زیر است:

  1. کاربران در ابتدا یک کلمه کلیدی یا عبارتی را در نتایج گوگل جستجو می‌کنند.
  2. سپس براساس اطلاعات کاربر، مثلا تاریخچه جستجوی او، مکان کاربر و … نتایج به او نمایش داده می‌شود.
  3. کاربر نتایج را دیده و جذاب‌ترین را انتخاب می‌کند.
  4. کاربر به دنبال جواب خود در آن وبسایت می‌گردد اگر پیدا کند که برای آن سایت بسیار خوب است.
  5. اگر نیازش رفع نشود دوباره به نتایج برگشته و سایت دیگر را انتخاب می‌کند و یا اگر رفع شده باشد صفحه را می‌بندد.
تمام این رفتارها توسط گوگل ردیابی می‌شود و اگر کاربران از یک وبسایت رضایت داشته باشند گوگل هم آن سایت را به رتبه‌های بالاتر هدایت می‌کند. به عبارتی رفتار کاربران یکی از مهم ترین فاکتورهای سئو می‌باشد.

 

معرفی موتورهای جستجو مهم

شاید این قسمت برای افراد مبتدی جالب باشد که بدانید که ما فقط گوگل (Google.com) را نداریم، حتما موتورهای جستجو همانند بینگ (Bing.com) و یاهو (ِYahoo.com) را شنیده‌اید. ولی ما موتور جستجوهای دیگری هم داریم که بسیار قوی عمل می‌کنند. سه موتور جستجویی که اشاره کردیم مربوط به کشور آمریکا است که طبیعتا گوگل حرف اول را می‌زند. ولی موتور جستجوی بسیار قدرتمند بایدو (Baidu.com) هم داریم که متعلق به کشور چین است. به لطف جمعیت این کشور، جزء ۱۰ سایت پرترافیک دنیا محسوب می‌شود. همینطور موتور جستجوی یاندکس (Yandex.com) که به کشور روسیه تعلق دارد امکانات جالبی دارد و ترافیک بالایی هم بر روی این سایت وجود دارد. سهم موتورهای در ورودی سایت ها معمولا به شکل زیر است:

 

معرفی موتورهای جستجو مهم

معرفی موتورهای جستجو مهم

 

انواع کلمه کلیدی در جستجو

  1. کلید واژه انتقال دهنده – Navigational
  2. کلید واژه اطلاعات – Informational
  3. کلید واژه تراکنش – Transactional

 

1- کلید واژه انتقال دهنده – Navigational

این نوع کلمات کلیدی صرفا برای انتقال کاربر است. به عنوان مثال؛ شما سایت سورس باران را می‌شناسید و برای آنکه وارد این سایت شوید در گوگل جستجو می‌کنید “سورس باران ” و بر روی سایت سورس باران کلیک می‌کنید. این نوع کلمه کلیدی که به کلمه کلیدی برند هم گفته می‌شود صرفا کار انتقال را انجام داده است. به عبارت دیگر کاربر قبل از جستجو تصمیم خود را برای رفتن به یک سایت خاص گرفته است.

مثال واقعی: طبق گزارش سرچ کنسول گوگل (درباره سرچ کنسول در فصل‌های آتی خواهیم گفت) در ماه می 2021 نزدیک به 800 بار عبارت “سورس باران” در گوگل جستجو شده است که حدود 741 نفر کلیک کرده‌اند. این نوع کلمات کلیدی اثرات بسیار خوبی بر روی سئو دارند و این تعداد جستجو برای این نوع کسب و کار ما هم بسیار مناسب و خوب است. البته کلید واژه های انتقال دهنده فقط بر روی سئو تاثیرگذار نیستند و بر روی جنبه های دیگر همانند بهبود برند، فروش و … اثرات مثبتی را می‌تواند داشته باشد.

2- کلید واژه اطلاعات – Informational

در این نوع جستجو کاربران به دنبال سایت خاصی نیستند، بلکه به دنبال اطلاعات خاصی هستند، مثلا “آب و هوای امروز تهران” و یا “قیمت دلار در ایران” و صرفا نیاز به اطلاعات دارد به همین منظور به این نوع کلید واژه ها، کلید واژه اطلاعات گفته می‌شود و اصولا تجاری نیستند. یعنی اگر جستجو می‌کند و وارد سایت x می‌شود در سایت x چیزی را نمی‌خرد. کیوردهایی (کیورد همان کلمه کلیدی می‌شود) که در این نوع وجود دارد گاهی بسیار سخت است بتوانیم از طریق آن‌ها رتبه کسب کنیم. هر چند کیوردهای دست نخورده بسیاری هم دارد.

پس به شکل خلاصه در این نوع کلمات کلیدی، کاربر به دنبال راهنما می‌گردد و قصد دارد مثلا وقتی جستجو می‌کند “نحوه تهیه پیتزا” بتواند از مقاله نهایت استفاده را ببرد.

 

3- کلید واژه تراکنش – Transactional

این نوع کلید واژه که از اسمش مشخص است یک قصد تجاری و معامله ای را دارد. مثلا “خرید گوشی سامسونگ” و یا مثلا “بهترین پیتزا در تهران” هدف از جستجوی این نوع کلمات کلیدی یک معامله آنلاین و یا آفلاین است، زمانی که این نوع کلمات کلیدی جستجو می‌شوند .

مخصوصا از زمانی که دستیارهای هوشمند وارد بازار شده‌اند، این نوع کلمات کلیدی تراکنشی بیشتر جستجو می‌شود، دستیارهای مجازی مانند گوگل اسیستنت (Google Assistant) ، سیری اپل (Apple Siri) و الکسا آمازون (Amazon Alexa) که به صدای شما گوش می‌دهند و برای شما نتایج مد نظر را نشان می‌دهند. طبق بررسی‌هایی که در سال 2021 انجام شده به ترتیب دستیارهای گوگل، اپل و بعد الکسا عملکرد بهتری داشته‌اند.

 

رتبه 1 گوگل در نتایج جستجو و رقبای شما

آمدن به صفحه ۱ همه را خوشحال می‌کند ولی رتبه ۱ لذت بیشتری دارد که قابل وصف نیست، حال باید در نظر بگیرید که گاهی می‌شود با کسب رتبه ۲ و حتی ۳ به اندازه رتبه ۱ کلیک کرد که سعی می کنم در جلسات بعدی این تکنیک ها را به شما آموزش دهیم. و اما نکته بسیار مهم این است که آمدن با ماندن فرق دارد. همانند انسان‌ها که بسیاری آمدند ولی یادی نمانده از آن‌ها ولی حافظ، فردوسی و …آمدند و ماندند و زنده هستند 😍

شما استراتژی سئو را که پیاده سازی می‌کنید فقط نباید به فکر آمدن باشید و برای آن تلاش کنید باید در هنگام برنامه ریزی برای آمدن به فکر ماندن هم باشید. چه بسا آمدن در صفحه ۱ راحت تر از ماندن در صفحه ۱ است. یک ضرب المثل داریم که می‌گوید “آسیاب به نوبت” و هر کسی رتبه برتری داشته باشد دائمی نخواهد بود. بنابراین چه رقبای شما و چه حتی شما، هر رتبه‌ای که دارید به آن ننازید، تازه قدم اول هستید.

آموزش سئو 2020 – عملکرد موتورهای جستجو و فاکتورهای سئو

آموزش سئو 2021 – عملکرد موتورهای جستجو و فاکتورهای سئو

هر روز تعداد جستجوها بیشتر می‌شود، هر روز تعداد رقبا بیشتر می‌شود و هر روز قدرت رقبا افزایش پیدا می‌کند و هر روز الگوریتم های موتورهای جستجو تغییر می کند و هر روز وبسایت‌ها در نتایج بالا و پایین می‌شوند. این اتفاق ها شرایط را سخت نمی‌کند، بلکه تغییرات در نتایج امید برای کسب رتبه را بیشتر می‌کند. وجود رقبا بیشترین نعمت است چرا که می‌تواند بزرگ ترین درس‌ها را به شما بدهد. شما باید همیشه در حال آپدیت و بروزرسانی خودتون باشید، و بتوانید با الگوریتم های جدید رو به جلو حرکت کنید.

 

میزان نرخ کلیک

میزان نرخ کلیک

میزان نرخ کلیک

در نمودار زیر می‌توانید اهمیت بالا بودن رتبه سایت در نتایج را ببینید. نمودار آبی مربوط به جستجوی‌های Desktop است، یعنی در لپ تاپ و یا کامپیوترها این جستجو انجام شده و نمودار قرمز مربوط به جستجوهای گوشی هست.

تحلیل نمودار: وقتی سایت شما رتبه ۱ نتایج باشد تقریبا ۳۰ درصد از جستجوها در دسکتاپ و ۲۲ درصد از جستجوها در گوشی را در برمی‌گیرد. به عبارت دیگر وقتی رتبه یک باشید از هر ۱۰۰ نفر در دسکتاپ که جستجو می‌کنند ۳۰ نفر آن‌ها وارد سایت شما هم می‌شوند. و اگر در رتبه ۲ باشید ۱۵ درصد از جستجوهای دسکتاپ و ۱۳.۵ درصد از جستجوهای گوشی وارد وبسایت شما می‌شوند و برای رتبه ۳ این اعداد به ترتیب دسکتاپ و گوشی ۱۰ درصد و ۹.۵ درصد است.

امیدواریم که این جلسه برای شما دوستان عزیز مفید بوده باشه، اگر کمی تحمل کنید و با مقدمات آشنا بشید، به زودی به بخش جذاب این آموزش در جلسات بعدی خواهیم رسید.

 

بررسی سرعت سایت در Gtmetrix و Google Page Speed


 

 

 

 


 

 

 

 

دوره آموزش جامع سئو از صفر تا صد! پکیج صفر تا صد آموزش سئو و بهینه سازی بصورت عملی و رساندن شما به صفحات اول نتایج جستجو.

مشاهده جلسات قبل آموزش سئو

5/5 - (1 امتیاز)

راستی! برای دریافت مطالب جدید در کانال تلگرام یا پیج اینستاگرام سورس باران عضو شوید.

برچسب ها: ,
پکیج صفر تا صد آموزش سئو و بهینه سازی بصورت عملی
  • انتشار: ۲۶ مرداد ۱۳۹۹

دسته بندی موضوعات

آخرین محصولات فروشگاه

مشاهده همه

نظرات

بازخوردهای خود را برای ما ارسال کنید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.